bağlı balık

üç seçeneğinizin olması ile bin seçeneğinizin olması aynı şey değildir hiçbir zaman. 2. üzülmenizle 756. üzülmeniz arasında bir fark vardır. 


ne mi fark var diyorum? 

insanların sınırlarının olması ya da olmaması ruhsal durumu etkiliyor diyorum. insanların kendilerini tanımadıkları sürecinde ya da her şeyi kabul edebilir düzeyde kaldıkları sürecinde insanların daha mutsuz olabileceğini düşünüyorum. 


önce kendini bilirsin, sonra da ne istediğini bilirsin. hayattan, kendinden, doğadan, aileden… 

eğer ki bir sınırın yoksa her şeyi isteyebilirsin ve seçeneğin sınırsızdır. her şeyi denemeye kalkmak demek hem zaman kaybı demek hem de başarı oranının azalması demek. başarı oranın azaldıkça motivasyonunun azalması kaçınılmaz bana kalırsa. bu sebeple gittikçe artan mutsuzlukla aslında sınırları olmayan ve ne istediğini bilmeyen birine dönüşürsün. bu yüzden mutsuz olma ihtimalin her zaman daha fazla. eğer ki bir sınırın, bir kriterin olursa bir durumla karşılaşınca iki ihtimalin olur. ya evet bu seni mutlu edebilir ya da hayır bu kabul edilemez. ama sen dersen ki o da olabilir, kötü de olabilir ya da diğer 3 seçenek de olabilir. harcaman gereken efor diğerlerinden çok daha fazladır ya da seçeneklerine gerçekten gereken eforu harcayamaz duruma gelirsin. he diyelim ki harika bir motivasyona sahipsin ve hepsine gereken eforu verebilir durumdasın o halde aradığını bulma ihtimalin yine çok daha az ve aslında ne aradığını da bilmiyorsun. belki tutar.


diyelim ki çok seçenek çok mutluluk demek. aralarından birinde değil de üçünde mutlu oluyorsun. şimdi ne olacak? üçünü de bir arada mı yürüteceksin? hala çok efor, hala çok dikkat, hala daha yorucu. ve bu kadar enerji harcatan bir durumun tatmin oranının yüksek olduğuna inanmıyorum.


sen sensin, sınırların olmazsa başkalarının sınırlarında takılır kalırsın. bir balıksın okyanusları gezebilirsin, riskin var evet büyük balıklar seni yiyebilir ama yine de kendi tercihinle bunu yapabilirsin. bir balıksın, başkasının ağına takıldın, o seni okyanusa götürecek mi? belki de karaya çıkacaksın. senin sınırından, kararından bağımsız. hükmünün olmadığı bir yerde, ihtimallerin belirsiz olduğu bir noktada sen sensin ama sen sen değilsin. 

Yorumlar

  1. Her şeyi isteyen kişi için kendini arayan ya da içindeki boşluğu bir şekil kapatmaya çalışan , rövanşist duygulara sahip kimseler olabilir mi ?

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

aynı zamanı yaşamak

fırsat indirimi